- Press Release
- Oct 5, 2022
Space Shuttle Status Report 28 November 2000
NOTE: This is an orbiter processing report and does not necessarily reflect
the chronological order of upcoming Space Shuttle flights. Visit
http://www-pao.ksc.nasa.gov/kscpao/schedule/schedule.htm on the KSC Home
Page for the latest schedule of future Shuttle missions.
Launch – 2 Days
MISSION: STS-97 – 6th ISS Flight (4A) – PV Module P6
LOCATION: Launch Pad 39B
TARGET KSC LAUNCH DATE/TIME: Nov. 30, 2000 at 10:06 p.m. EST
TARGET KSC LANDING DATE/TIME: Dec.11, 2000 at 6:19 p.m.
LAUNCH WINDOW: less than 5 minutes
MISSION DURATION: 10 days, 20 hours and 13 minutes
CREW: Jett, Bloomfield, Tanner, Noriega, Garneau
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 177 nautical miles/51.6 degrees
Shuttle Processing Note: The countdown for Space Shuttle Endeavour’s launch
on mission STS-97 began on schedule at 1 a.m. today. This morning, workers
started removing work platforms from the orbiter’s mid-deck and flight-deck
in preparation for launch. Activation and testing of Endeavour’s
navigational systems occurs this afternoon. From 9 p.m. tonight through 5
a.m. tomorrow, the orbiter’s fuel cell storage tanks will be loaded with
Demate orbiter midbody umbilical unit – Nov. 29
Flight crew equipment late stow – Nov. 29
Begin loading external tank with cryogenic propellants – Nov. 30 at
about 12:40 p.m.
SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-97
T-TIME LENGTH OF HOLD HOLD BEGINS HOLD ENDS
T-27 hours 4 hours 5 p.m. Tues. 9 p.m. Tues.
T-19 hours 4 hours 5 a.m. Wed. 9 a.m. Wed.
T-11 hours 13 hours, 10 minutes 5 p.m. Wed. 6:10 a.m. Thurs.
T-6 hours 2 hours 11:10 a.m. Thurs. 1:10 p.m. Thurs.
T-3 hours 2 hours 4:10 p.m. Thurs. 6:10 p.m. Thurs.
T-20 minutes 10 minutes 8:50 p.m. Thurs. 9 p.m. Thurs.
T-9 minutes about 45 minutes 9:11 p.m. Thurs. 9:56 p.m.Thurs.
CREW FOR MISSION STS-97
Commander (CDR): Brent Jett
Pilot (PLT): Mike Bloomfield
Mission Specialist (MS1): Joe Tanner
Mission Specialist (MS2): Marc Garneau
Mission Specialist (MS3): Carlos Noriega
SUMMARY OF STS-97 LAUNCH DAY CREW ACTIVITIES
Thursday, Nov. 30
9 a.m. Crew wake up
9:30 a.m. Breakfast
2 p.m. Lunch
*5:05 p.m. Snack/photo
5:35 p.m. Weather Briefing (CDR, PLT, MS2)
5:35 p.m. Don flight suits (MS1, MS3)
*5:45 p.m. Don flight suits (CDR, PLT, MS2)
*6:15 p.m. Depart for launch pad
*6:45 p.m. Arrive at white room and begin ingress
*8 p.m. Close crew hatch
*10:06 p.m. Launch
* Televised events (times may vary slightly)
All times Eastern