- Status Report
- Feb 8, 2023
Space Shuttle Status Report 12 Jan 2001
NOTE: This is an orbiter processing report and does not necessarily reflect
the chronological order of upcoming Space Shuttle flights. Visit
http://www-pao.ksc.nasa.gov/kscpao/schedule/schedule.htm on the KSC Home
Page for the latest schedule of future Shuttle missions.
MISSION: STS-98 – 7th ISS Flight (5A) – U.S. Laboratory
LOCATION: Launch Pad 39A
TARGET KSC LAUNCH DATE/TIME: Jan. 19, 2001 at about 2:11 a.m. EST
TARGET KSC LANDING DATE/TIME: Jan. 29, 2001 at about 9:51 p.m. EST
LAUNCH WINDOW: less than 5 minutes
MISSION DURATION: 10 days, 19 hours and 40 minutes
CREW: Cockrell, Polansky, Curbeam, Jones, Ivins
ORBITAL ALTITUDE and INCLINATION: 177 nautical miles/51.6 degrees
Shuttle Processing Note: At Launch Pad 39A, final preparations for the
launch of Space Shuttle Atlantis continue to go well. Shuttle main engine
flight readiness testing is complete and the recently installed space suits
have been checked for flight.
Orbiter hydraulic testing concludes today. Technicians will continue
external tank and solid rocket booster closeouts through the weekend.
Orbiter aft compartment closeouts are in work through Tuesday. Shuttle
ordnance installation is slated to begin Saturday.
Atlantis’ payload bay doors were slated for closure on Wednesday of this
week, but final measurements of the elbow camera clearance revealed only a
one-inch clearance from the U.S. Lab payload. The necessary adjustments
have been made and follow-up measurements are under final engineering
review. Managers expect payload bay doors to be closed for flight tonight.
The delay in door closure has no impact on the remainder of the processing
SUMMARY OF BUILT-IN HOLDS FOR STS-98
T-TIME LENGTH OF HOLD HOLD BEGINS HOLD ENDS
T-27 hours 4 hours 9:30 p.m. Tues. 1:30 a.m. Wed.
T-19 hours 4 hours 9:30 a.m. Wed. 1:30 p.m. Wed.
T-11 hours 12 hrs, 45 min 9:30 p.m. Wed. 10:15 a.m. Thurs.
T-6 hours 2 hours 3:15 p.m. Thurs. 5:15 p.m. Thurs.
T-3 hours 2 hours 8:15 p.m. Thurs. 10:15 p.m. Thurs.
T-20 minutes 10 minutes 12:55 a.m. Fri. 1:05 a.m. Fri.
T-9 minutes 45 minutes 1:16 a.m. Fri. 2:01 a.m. Fri.
CREW FOR MISSION STS-98
Commander (CDR): Kenneth Cockrell
Pilot (PLT): Mark Polansky
Mission Specialist (MS1): Robert Curbeam
Mission Specialist (MS2): Marsha Ivins
Mission Specialist (MS3): Thomas Jones
SUMMARY OF STS-98 LAUNCH DAY CREW ACTIVITIES
Thursday, Jan. 18
2:30 p.m. Crew wake up
3 p.m. Breakfast
8 p.m. Lunch
*9:10 p.m. Photo opportunity
9:40 p.m. Weather Briefing(CDR, PLT, MS2)
9:40 p.m. Don flight suits (MS1, MS3)
*9:50 p.m. Don flight suits (CDR, PLT, MS2)
*10:20 p.m. Depart for launch pad
*10:50 p.m. Arrive at white room and begin ingress
Friday, Jan. 19
*12:05 a.m. Close crew hatch
*2:11 a.m. Launch
* Televised events (times may vary slightly)
All times Eastern